Formålet med kompetenceudviklingsforløbene i 2020 er at give dagtilbuddene et løft, så den generelle kvalitet bliver endnu højere. Endvidere er fokus på at bidrage til en vellykket implementering af den styrkede pædagogiske læreplan ved at kompetenceniveauet blandt pædagogisk personale og ledelse i dagtilbud styrkes.
Det pædagogiske personales kompetencer har stor betydning for kvaliteten i dagtilbud. Undersøgelser peger på, at personalet ikke altid er klædt tilstrækkeligt på i forhold til at arbejde systematisk med trygge og stimulerende pædagogiske læringsmiljøer.
Målet med kompetenceudviklingen er at vi understøttes i at opnå et styrket kompetenceniveau i dagtilbuddene, der kan bidrage til et løft af kvaliteten i dagtilbud. Fokus for kompetenceløftet er at understøtte indholdet i den styrkede pædagogiske læreplan. Kompetenceløftet er ligeledes rammesat således, at det skal have et praksisnært fokus.
Det vil sige, at fokus er på, at vi vil kunne og skulle omsætte tilegnet viden, handlekompetencer og andre færdigheder i vores hverdagspædagogik. Dermed indtænkes komptenceløftet også i en 7-17 pædagogik, og ønsker således at favne den pædagogik og det, der er på spil, i hverdagens daginstitution.
Med afsæt i ovenstående bygger kompetenceudviklingsforløbet på at styrke det pædagogiske grundlag og arbejdet med læreplanerne i dagtilbud. Der sættes eksempelvis fokus på:
- At den pædagogiske læreplan i højere grad skal være et lokalt redskab, som understøtter arbejdet med skabelsen af gode læringsmiljøer
- At skabe gode læringsmiljøer med fokus på den brede pædagogiske praksis og personalets betydning for børnenes udvikling og læring.
At udvikle en systematisk og databaseret evalueringskultur, som har fokus på sammenhængen mellem læringsmiljø og børnenes læring, trivsel og udvikling.
Formål med kompetenceudviklingen
- at øge viden om den styrkede pædagogiske læreplan og færdigheder hos målgrupperne i forhold til at omsætte, aktivere og forankre denne viden i dagtilbuddenes pædagogiske praksis.
- at styrke pædagogisk viden om og færdigheder til at forholde sig analytisk og refleksivt til egen praksis ud fra den pædagogiske læreplan.
- at bidrage til, at ny viden og en styrket faglighed forankres, fastholdes, gøres bæredygtig og kontinuerligt videreudvikles i dagtilbud og kommunale forvaltninger i sammenhæng med lokale udfordringer og behov.
- at arbejde med kvalitets- og kompetenceudvikling generelt på dagtilbudsområdet.
Find mere information om de konkrete forløb samt tilmelding på safetynet.dk
Læs kompetenceudvikling Dagtilbud (pdf)